Ostrzałka osełka do noży THE EDGE pointSHARP 14-24° (RM023)

Ostrzałka osełka do noży THE EDGE pointSHARP 14-24° (RM023)

Koszyk 0
0,00 zł

Ostrzałka osełka do noży THE EDGE pointSHARP 14-24° (RM023)

bron.pl Reviews with ekomi-pl.com
Kod SKU: KOL.555-001
EAN: 5906660005728
W magazynie
Wysyłka w ciągu 48H
39,90 zł

 

The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.

The Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki któremu w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z krawędzią tnącą.

Główne zalety:
płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 - 24 °,
możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży,
osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek,
3 strefy ostrzenia,
funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania,
lekka wytrzymała konstrukcja,
łatwość i komfort ostrzenia.
Funkcjonalna konstrukcja
Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.

Płynna regulacja kąta ostrzenia
Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.

The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża.

Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°.

Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.

Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji

Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.

Zalecane kąty ostrzenia:
14°- 20° - noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia,
20 - 22° - noże edc, scyzoryki,
22 - 24° - duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe.
Strefy ostrzenia
The Edge PointSHARP ma 3 strefy ostrzące, dzięki którym możemy szybko wyostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, których ostrzenie bywa zazwyczaj kłopotliwe.

Powierzchnie ostrzące:
ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi,
ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania,
jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek.
Ostrzenie wstępne i polerowania odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednolitym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady po czubek.

Proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości.

DANE TECHNICZNE;
Dane podstawowe
Co chcesz naostrzyć?
scyzoryk ,
maczeta ,
nóż stalowy ,
nóż ,
nożyczki ,
tasak
Kąt pochylenia noża [°] 14
Typ ostrza gładki
Typ ostrzałki typu V
Typ ostrzenia szybkie podostrzenie
Dane dodatkowe
Materiał ścierny
ceramika (syntetyk) ,
węglik wolframu
Wymiary
Długość całkowita [mm] 265
Masa [g] 198
Szerokość [mm] 45
Wysokość całkowita [mm] 70
Informacje producenta
Producent The Edge, Polska
EAN 5906660005728
Symbol dostawcy RM023

Więcej informacji
Kod SKUKOL.555-001
SymbolProducentaRM023
ProducentTHE EDGE
EAN5906660005728
bron.pl Reviews with ekomi-pl.com
Więcej z THE EDGE
bron.pl Reviews with ekomi-pl.com