Ostrzałka osełka elektryczna kuchenna Work Sharp E5-I (CPE5-I)

Ostrzałka osełka elektryczna kuchenna Work Sharp E5-I (CPE5-I)

Koszyk 0
0,00 zł

Ostrzałka osełka elektryczna kuchenna Work Sharp E5-I (CPE5-I)

bron.pl Reviews with ekomi-pl.com
Kod SKU: KOL.009-030
EAN: 662949039543
Brak w magazynie
Chwilowo niedostępne
799,00 zł
Dane podstawowe
Co chcesz naostrzyć?
nóż ząbkowany ,
nóż ,
nożyczki ,
tasak
Kąt pochylenia noża [°] 17
Rodzaje gradacji coarse / 120
Typ ostrza
ząbkowany ,
gładki
Typ ostrzałki elektryczna
Typ ostrzenia profesjonalny system ostrzący
Dane dodatkowe
Materiał ścierny papier ścierny
Informacje producenta
Producent Work Sharp, USA
Symbol dostawcy CPE5-I

Work Sharp Culinary E5-I to jedyna ostrzałka do noży kuchennych wykorzystująca taśmy ścierne, dzięki którym Twoje „kuchenniaki” szybko odzyskają fabryczną ostrość. W komplecie dodatkowa ostrzałka ceramiczna.

Ostrzałka Work Sharp E5-I umożliwia profesjonalne ostrzenie noży, cechuje się łatwą obsługą i oszczędza nasz czas, który możemy spożytkować dla najbliższych, hobby lub leniuchowanie.

Elementami wyróżniającymi model E5 są klasyczne pasy ścierne, 3 automatyczne tryby ostrzenia oraz mechanizm samoczyszczący, który aktywnie zasysa stalowy pył.

Jedna ostrzałka do wszystkich noży kuchennych
Work Sharp E5 to wszechstronna ostrzałka kuchenna, dzięki której w szybki i prawidłowy sposób wyostrzymy różnego rodzaju noże np.

Gładkie noże kuchenne,
ząbkowane noże kuchenne,
noże do filetowania,
noże składane,
nożyczki,
tasaki,
noże japońskie.
Budowa
Ostrzałka ma lekką konstrukcję oraz kompaktowe rozmiary, dzięki czemu zajmuje mało przestrzeni na blacie kuchennych, a po skończonej pracy można ją po prostu schować do szuflady. Największą zaletą tego modelu jest prosta, niemal instynktowna obsługa, dzięki czemu mogą z niej korzystać osoby bez doświadczenia w ostrzeniu noży.

Urządzenie ma 2 strefy ostrzenia odpowiadające za ostrzenie prawej i lewej strony krawędzi tnącej.

Dzięki zastosowaniu systemu prowadnic 17° ostrzenie noży jest proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy lub doświadczenia. W tym modelu prowadnice pokryto skórą, która chroni przed zarysowaniem płazu noża. Za stabilne i płynne przesuwanie ostrza odpowiadają ruchome rolki.

Tryby ostrzenia
W zależności od potrzeb i poziomu stępienie noża, użytkownik ma do wyboru 3 prędkości ostrzenia odpowiedzialne za różny czas i intensywność szlifowania:

shape-naprawa mocno stępionych noży
sharp-standardowe ostrzenie i szybkie podostrzanie
refine-nadawanie finalnej ostrości i polerowanie.
Zmiany trybu dokonujemy jednym przyciskiem pełniącym także funkcją głównego wyłącznika. O aktualnym statusie pracy informują 3 diody.

Czas i intensywność działanie każdego trybu zostały zdefiniowane przez producenta, dzięki czemu mamy pewność, że ostrzenie zostanie przeprowadzone w sposób prawidłowy i efektywny.

Jak zacząć ostrzenie?
Po wybraniu prędkości umieszczamy klingę w prowadnicy i przeciągamy ostrze od nasady aż po czubek. Czynność należy wykonywać naprzemiennie, zmieniając strony szlifowania tj. prawa, lewa, prawa, lewa itd.

W przeciwieństwie do większości ostrzałek kuchennych wykorzystujących płytki diamentowe Work Sharp E5 wykorzystuje pasy ścierne o gradacji P120. Z tegp sposobu ostrzenia korzystają wszyscy producenci noży. Ostrzałka E5 tworzy perfekcyjną krawędź tnącą o ostrości, którą możemy śmiało porównać do stanu nowego noża.

Polerowanie na pręcie ceramicznym
Po zakończeniu ostrzenia wstępnego możemy ręcznie wypolerować ostrze, wykorzystując w tym celu pręt ceramiczny. Korzystanie z ręcznej ostrzałki w dużym stopniu ułatwia system prowadnic, dzięki którym możemy zachować stały kąt ostrzenia, co wpływa na efektywność całego procesu.

Pręt ma dwie gradacje, zgrubną do szybkiego podostrzania oraz gładką do finalnego polerowania. Na chwycie pręta znajduje się port ostrzący Microforge, służący do tworzenia na ostrzu mikro piłki ułatwiającej krojenie warzyw, owoców, pieczywa oraz steków. Krawędź tnąca MIcroforge dłużej zachowuje ostrość, w razie potrzeby możną ją także łatwo usunąć.

Ostrzałka ceramiczna doskonale sprawdza się także do ostrzenia noży ząbkowanych oraz szybkiego podostrzania.

Dodatkowa funkcjonalność
Większość dostępnych na rynku ostrzałek pasowych wydala zeszlifowany pył na zewnątrz. Powoduje to zabrudzenie urządzenia i najbliższego otoczenia, co wyklucza możliwość używania urządzenia w warunkach domowych.

Model Work Sharp E5 ma wbudowany „odkurzacz” zasysający do środka drobiny stali, dzięki czemu może być bezpiecznie stosowany w każdej domowej kuchni. Urządzenie dłużej pozostaje czyste i jego konserwacja ogranicza się głównie do regularnej wymiany pasów ściernych.

DANE TECHNICZNE
Dane podstawowe
Co chcesz naostrzyć?
nóż ząbkowany ,
nóż ,
nożyczki ,
tasak
Kąt pochylenia noża [°] 17
Rodzaje gradacji coarse / 120
Typ ostrza
ząbkowany ,
gładki
Typ ostrzałki elektryczna
Typ ostrzenia profesjonalny system ostrzący
Dane dodatkowe
Materiał ścierny papier ścierny
Informacje producenta
Producent Work Sharp, USA
Symbol dostawcy CPE5-I

Więcej informacji
Kod SKUKOL.009-030
SymbolProducentaCPE5-I
ProducentWORK SHARP
EAN662949039543
bron.pl Reviews with ekomi-pl.com
Więcej z WORK SHARP
bron.pl Reviews with ekomi-pl.com