Ogólne przeznaczenie
Nóż SRK (Survival Rescue
Knives) to nóż przetrwania i nóż ratowniczy. Zgodnie z nazwą nie
jest
przeznaczony do lekkich prac biurowych, czy kuchennych. Jego silna budowa jest
optymalizowana
do ciężkich, czasem trudnych do przewidzenia zadań. Głownia ma
częściowy szlif płaski sięgający
nieco powyżej połowy szerokości; ma też mocną, dość grubą
krawędź tnącą i fałszywe ostrze.
Trzpień sięga końca rękojeści, która jest do
niego mocowana mosiężną tuleją. Jej kształt, zastosowany
w niej materiał i jego ryflowana powierzchnia
czynią pracę bezpieczną nawet podczas mocnego
przyłożenia siły.
Pochwę noża wykonano z tworzywa
Secure-Ex (czyżby Zytel?). Zapewnia różne możliwości
troczenia, zarówno do pasa (bez rozpinania), jak i
do oporządzenia. Istnieje także możliwość
dopasowania wysokości zawieszenia. W pochwie, nóż mocowany
jest ściśle za sprawą dławika
ściskającego rękojeść oraz dodatkowo zapinanej zatrzaskiem taśmy.
Uwagi użytkownika
SRK używam głównie w terenie zielonym, przy typowych pracach obozowych,
począwszy od
cięcia i rozszczepiania gałęzi, strugania, czasem sprawiania ryb, a także przy cięższych
pracach
kuchennych.
Z uwagi na wspomnianą wcześniej masywną budowę, nóż nie jest zbyt wygodny
przy wykonywaniu
lekkich i precyzyjnych prac, aczkolwiek ich wykonanie jest również możliwe.
Prace z drewnem
Wbrew obiegowym opiniom, ColdSteel SRK z cięciem gałęzi radzi sobie całkiem dobrze. Być
może pomaga
mu w tym dość wydatny klin niezbyt wysokiego szlifu. Choć sama krawędź tnąca jest
stosunkowo
gruba, cięcie nie wymaga użycia wyjątkowej siły.
Struganie również nie sprawia
trudności. Należy jedynie wyczuć odpowiedni kąt przyłożenia i spod
ostrza bez problemu płyną cienkie
wiórki. Solidny szpic przydaje się do rozszczepiania grubszych
gałęzi, dłubania, wycinania płytkich
otworów i podważania, którego czasem nie da się przecież
uniknąć.
Do rąbania SRK nadaje się
słabo, ponieważ jest zbyt lekki i krótki. Owszem, można ścinać w ten sposób
cieńsze lub grubsze
gałązki, lecz pochłania to zbyt wiele siły. Dużo lepiej sprawdza się w batonowaniu -
jego gruba głownia i
dość niski szlif świetnie rozszczepiają polano, oszczędzając przy tym samo ostrze,
które, poza początkową
fazą wbijania, nie ma później bezpośredniego kontaktu z drewnem,
które już przed nim pęka. Jednak w
batonowaniu nieco przeszkadza fałszywe ostrze, powodując
szybsze niszczenie pobijaka i amortyzując siłę
jego uderzenia.
Obozowa kuchnia
Tutaj SRK także daje sobie dość dobrze radę. Trudno mi jednak bliżej porównywać jego pracę
z nożami
kuchennymi, gdyż w teren takowych nie zabieram, w domu zaś raczej kuchni unikam.
Jednak z krojeniem
mięsa nie ma problemu, nawet nie wspominając o kiełbasie i wędlinach.
Tak samo z pieczywem. Problem
pojawia się jedynie wraz z ujemnymi temperaturami, ale wówczas
nawet noże o cienkim ostrzu nie dają
rady. Trochę gorzej jest z siekaniem warzyw, ponieważ wtedy czuć,
że grubość ostrza nieco przeszkadza,
ale nie ma tragedii. Sprawianie ryb także jest możliwe,
ale specjalizowany nóż sprawdza się jednak dużo
lepiej.
Prace gospodarskie
W gospodarstwie domowym opisywany nóż nie ma raczej zbyt dużego zastosowania. Dlaczego?
Bo w domu używa
się specjalizowanych narzędzi, które będą zawsze lepsze od noża o innym
przecież przeznaczeniu. Noże
kuchenne, tapicerskie, snycerskie i inne, piły, sekatory, siekiery,
dłuta...
Podsumowanie
Wszystkie powyższe uwagi odnoszą się do noża ostrzonego na 40°. Stal AUS8A sprawdza się
bardzo dobrze.
Jest sprężysta, nierdzewna i dobrze trzyma ostrość. Przy typowych pracach
w drewnie czy polowej kuchni
nie wymaga zbyt częstego ostrzenia. Wybłyszczenia KT pojawiają
się po rąbaniu kości, czy zapiaszczonych
gałęzi. Ale i tak nie są zbyt duże i przywrócenie ostrości
roboczej wymaga jedynie kilku pociągnięć
osełką.
Pokrycie głowni jest słabe. Zaczyna wycierać się w zasadzie już podczas pierwszego
użycia.
Mnie to nie przeszkadza, ale estetów może razić.
Co bym zmienił? Chyba zmniejszył ricasso.
Uważam, że zabiera zbyt wiele ostrza, choć sam czasem
używam krótszego chwytu.
Dane techniczne
Typ noża: z głownią stałą
Kształt głowni: clip-point
Długość głowni: 154 mm
Grubość głowni: 5 mm
Długość całkowita: 272 mm
Stal: AUS8A, nierdzewna - pokrycie teflonem
Rękojeść: Kraton
Pochwa Secure-Ex z odłączaną żabką i systemem otworów do troczenia
Waga: 232 g
RBT Knives.pl
Login and Registration Form