Kuchnia turystyczna - LYOFOOD
-
Żywność liofilizowana LyoFood Eko Chili sin carne z polentą 370 g (EE-D16W-1B1)30,90 zł
Brak w magazynie
-
Żywność liofilizowana LyoFood Eko owsianka z jabłkiem i żurawiną 210 g (EE-S05W-1A1)27,90 zł
Brak w magazynie
-
Żywność liofilizowana LyoFood Kurczak pięciu smaków z ryżem 370 g (KE-D02M-1A1)40,90 zł
Brak w magazynie
-
-
Żywność liofilizowana LyoFood Risotto z pęczaku i soczewicy z musem awokado 500 g (KE-D10S-1A2)40,90 zł
Brak w magazynie
-
Żywność liofilizowana LyoFood Schab w sosie koperkowym z ziemniakami 500 g (KE-D05M-1A2)51,90 zł
Brak w magazynie
-
-
-
-
Żywność liofilizowana LyoFood Gulasz wieprzowy z kaszą 370 g (KE-D08M-1A1)37,90 zł
Brak w magazynie
-
Żywność liofilizowana LyoFood Farfalle szpinakowo - serowe 500 g (KE-D11T-1A2)40,90 zł
Brak w magazynie
-
-
Kuchnia turystyczna
Długie wyprawy pod namiot nie mogą obyć się bez kuchni turystycznych. Czy Ty też chcesz mieć taką w swoim ekwipunku? Jesteś w odpowiednim miejscu! To właśnie w naszym sklepie internetowym znajdziesz popularne, sprawdzone i trwałe produkty, które pozwalają przygotować pożywny posiłek w naturalnej scenerii. Przekonaj się o bogactwie naszej oferty!
Najlepsze kuchnie turystyczne na biwak
Jaka powinna być kuchnia turystyczna zabierana na wypad pod namiot? Przede wszystkim niezawodna, łatwa w uruchomieniu i obsłudze. Powinna też zajmować rozsądne (czyli jak najmniejsze) ilości miejsca, oraz niewiele ważyć. Najlepsze urządzenia do gotowania w terenie powstają na bazie bardzo lekkich i wytrzymałych materiałów takich jak aluminium, blacha stalowa, czy tytan. Poza tym zapewniają miejsce do gotowania na jednym lub większej ilości palników. Kuchnia turystyczna np. ELICO Camp BDZ-155B zwykle jest zasilana butanem. Natomiast inne modele dostępne w naszym sklepie są dopasowane do spalania drewna, innych paliwa stałych, a nawet benzyny. Można ją więc dopasować do własnych preferencji i różnych warunków.
Jak wybrać odpowiednią kuchnię turystyczną dla siebie?
Jednym z wariantów, które trzeba uwzględnić, jest sposób zasilania kuchni turystycznej. Model ELICO Camp BDZ-155B zasilany jest kartuszami z gazem. Dzięki temu sama kuchenka nie zajmuje dużo miejsca, łatwo ją przenosić i zamontować w niej źródło zasilania. Kuchnia turystyczna na kartusze jest dobrą opcją na szybkie przygotowanie posiłku. Warto jednak przyjrzeć się modelom zasilanym paliwem stałym. Taką kuchnią jest TigerWood Piran SCOUT, która jest minimalistycznym i niezwykle praktycznym przyrządem do wytwarzania potraw. Po złożeniu można ją schować w niewielki płaski pokrowiec, a jej rozłożenie zajmuje dosłownie chwilę. Gruba blacha ścianek i rusztu zapewnia możliwość gotowania na specjalnych kostkach palnych lub drewnie. To propozycja dla fanów bushcraftu bez wykorzystywania nowoczesnych urządzeń palnikowych.
Na czym przygotujesz swoje potrawy?
Rozpalenie i utrzymanie ognia do gotowania to już połowa sukcesu. Teraz trzeba zaopatrzyć się w akcesoria, w których umieścisz swoje surowe dania. Niezwykle praktycznym i uniwersalnym produktem jest menażka. Zwłaszcza modele przygotowane ze stali nierdzewnej są idealne do umieszczania nad ogniem drzewnym, gazowym czy pochodzącym ze spalania innego paliwa. Można w nich przygotować ciepły posiłek w postaci zupy, dania jednogarnkowego, ale też zagotować wodę na kawę czy herbatę. Kuchnia turystyczna i menażka to zestaw wręcz niezbędny podczas kilkudniowych wypadów do lasu, w góry czy nad jezioro.
Czym zamierzasz jeść i pić?
Niezbędnik outdoorowy każdego biwakowicza to również zestaw sztućców. W warunkach polowych nie ma zbyt dużo miejsca na rozkładanie się ze stolikiem i krzesełkami, dlatego nie zawsze znajdzie się też miejsce na wyszukaną zastawę stołową. Dlatego postaw na praktyczny i ergonomiczny zestaw kilkuczęściowy, zawierający łyżkę, widelec, nóż, korkociąg, otwieracz do puszek i butelek oraz rozwiertak. Z takimi akcesoriami podręcznymi niestraszne ci będzie otworzenie puszki z jedzeniem, przekrojenie kawałków mięsa i warzyw, czy skonsumowanie przygotowanego posiłku.
Oczywiście kuchnia turystyczna i niezbędne przyrządy do jedzenia to nie wszystko. Podczas przemieszczania się i rozbijania obozów w różnych miejscach tracisz energię i zaczynasz odczuwać pragnienie. Dlatego warto mieć ze sobą kubek termiczny, w którym zabierzesz przygotowaną rano kawę lub herbatę.
Skompletuj akcesoria kuchenne na biwak!
Kuchnia turystyczna i potrzebne elementy do gotowania i jedzenia na łonie natury możesz wybrać w naszym sklepie internetowym. Wystarczy, że dokładnie zapoznasz się z widocznymi w oglądanej kategorii produktami i wybierzesz odpowiednie do swoich potrzeb. Pamiętaj, by stworzyć pełny ekwipunek do biwakowania, by na miejscu nie zabrakło ci kluczowych akcesoriów. Udanego wypadu!
LyoFood
Żywność liofilizowana to idealne rozwiązanie podczas różnego rodzaju wypraw i wycieczek. Lyofood to polski producent żywności liofilizowanej oferujący zdrowe posiłki i przekąski. Postaw na dobre składy i zadbaj o odpowiednią dietę nawet w trudnych warunkach.
LyoFood – bo jakość ma znaczenie!
LyoFood to polski producent żywności liofilizowanej ściśle powiązany z marką Lyovit słynącej z produkcji liofilizowanych ziół, owoców i warzyw. Z czasem, gdy firma zaczęła się rozwijać, Lyofood stała się odrębną marką. Produkty tej firmy polecane są przez podróżników i profesjonalnych wspinaczy. Charakteryzują się dobrymi składami i ciekawymi propozycjami dań. W 2013 roku produkty Lyofood otrzymały nagrodę Gold Award - odkrycie roku, czyli najbardziej rozpoznawalną nagrodę w branży.
Dzięki lekkiej wadze opakowania bez problemu zabierzesz je gdziekolwiek tylko chcesz! Do wyboru masz wiele dań, dzięki którym poczujesz się jak w domu, nawet jeśli jesteś w ciężkich i niesprzyjających warunkach. Dzięki żywności liofilizowanej możesz zjeść schab w sosie koperkowym z ziemniakami, bądź zielone curry z pokrzywą w każdym miejscu na Ziemi.
Czym jest i czym się charakteryzuje żywność liofilizowana?
Liofilizacja to proces polegający na odwodnieniu jedzenia, które było wcześniej zamrożone. Zamrożenie następuje najczęściej przy użyciu ciekłego azotu. Dzięki tej metodzie możliwe jest usunięcie nawet 90% wody, nie zmieniając tym samym właściwości, smaku ani struktury potraw. Dzięki liofilizacji nie ma konieczności stosowania substancji konserwujących w celu przedłużenia świeżości produktów. Jest to więc zdecydowanie zdrowsza alternatywa. Żywność liofilizowaną przed spożyciem wystarczy jedynie zalać gorącą wodą i odczekać kilka minut.
Zalety żywności liofilizowanej podczas wędrówek
Zdecydowaną zaletą żywności liofilizowanej jest jej waga. Normalny pełnowartościowy posiłek waży jedynie 200 lub 300 g! Dzięki temu rozwiązanie to idealnie sprawdza się podczas długich wypraw, kiedy każdy kilogram noszony na plecach ma znaczenie. Równie istotną kwestią jest brak zmiany smaku i właściwości odżywczych. Dzięki temu możesz więc cieszyć się zdrowym posiłkiem w każdych warunkach. Jedyne więc czego potrzebujesz do przygotowania posiłku to gorąca woda i sztućce, gdyż opakowanie może służyć jako miska.